Activiteiten

Als Brusselse school maken wij graag gebruik van de culturele mogelijkheden die de hoofdstad ons biedt. Cultuur is iets wat ons, in al onze verscheidenheid, bindt. Cultuur dragen we dan ook hoog in het vaandel.

Filmforum

Ook met het filmforum trekken we de kaart van de cultuur. Film is voor velen een toegankelijk medium, maar wij willen de leerlingen via het filmforum ook laten kennismaken met films die minder of geen aandacht krijgen in het commerciële circuit.
 
Dankzij de faciliteiten van Cinema Palace en de nabespreking door Nina De Vroome (afgestudeerd in filmstudies aan het KASK en medewerkster van Sabzian) proberen we de leerlingen aan te tonen hoe een script wordt opgebouwd, hoe er gespeeld wordt met maatschappelijke waarden en normen in dit medium en hoe het eindproduct het resultaat is van de vele radars die al lang voor de filmopnames in werking treden. We kijken en ontdekken zo samen heel wat facetten die je op het eerste gezicht niet ziet.
 

Schoolreizen

In de hogere jaren verruimen we onze blik tijdens de meerdaagse schoolreizen. We gaan met de vierdes op stap in Amsterdam, met de vijfdes in Parijs en met de zesdes in Berlijn. We belichten het ontstaan en de groei van deze steden en hun economische en culturele ontwikkeling. We wandelen langs hun prachtige straten, grachten, pleinen, kerken en monumenten.
 
We bezoeken musea die de eigenheid van elke stad mee vorm geven: van het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum en het Anne Frankhuis in Amsterdam over het Louvre, het Musée d’Orsay en Beaubourg in Parijs tot het Pergamonmuseum, de Helmut Newton Foundation en de Bernauer Strasse in Berlijn. We hebben oog voor de maatschappelijke problematiek van de grootstad, maar ook voor haar bruisende culturele dynamiek.
 

Schooltoneel

Mabo heeft een stevige toneeltraditie: om de twee jaar kiezen wij een stuk waar we ons met de leerlingen in vastbijten. Geheel specifieke en vakoverschrijdende pedagogische aspecten maken deel uit van de opvoering van een eigen toneel: de betrokken leerlingen leren eerst en vooral de consequenties van hun vrijwillige inzet dragen, en ontdekken er een diepgaande vorm van graadoverschrijdend ‘teamwork’.
 
Daar bovenop komt uiteraard nog de vormende waarde van tekstanalyse en interpretatie, het ‘zich inleven’ in de gedachtenwereld van een ander, verbale expressie en lichaamstaal, enz. De kennismaking van theaterondersteunende kunsten, vaardigheden en technieken, zoals het componeren en uitvoeren van eigen muziek, het ontwerp en de uitvoering van kostuums, rekwisieten en decorelementen, de techniciteit van de belichting, de grafiek van de affiches, reclamefolders en programmaboekje, de rompslomp van de hele organisatie met mailing, pers, catering, onthaal, …
 
Maria-Boodschaplyceum Moutstraat 22 - 1000 Brussel tel. 02 506 89 20 - E-mail: info@mabobrussel.be - foto's: Kris Van Beek - webdesign: Filip Vandeputte